Direktlänk till inlägg 26 december 2013

Nattjäst surdegsbröd

Av Marcus Jonsson - 26 december 2013 15:16

Nattjäst vetesurdegsbröd

Tid: Sammanlagt runt 1 timmes arbete och en natts jäsning

  • Lite vetesurdegsgrund
  • 100 g + 420 g vatten
  • 2 g jäst (2 krm)
  • 100 g + 510 g vetemjöl (5 dl plus 2 msk)
  • En gnutta olivolja
  • 10-12 g salt (cirka 1 1/2 tsk)
  1.  Morgon dag 1: Mata surdegsgrunden med 100 g vetemjöl och 100 g vatten. Täck över och ställ varmt. Till kvällen ska det bubbla som bara den.
  2. Kväll dag 1 (cirka 18.00):
    Skopa upp 100 g (drygt 1 dl) av surdegen i en skål och häll över vattnet. Det underlättar om man ljummat vattnet lite men det får inte vara varmare än 38 grader eftersom surdegsbakterierna dör om det blir alltför svettigt.. Mät med en termometer om du är osäker.
  3. Smula i jästen (tillsätter den bara för att få lite extra fart kommande morgon) och rör tills även den löst sig.
  4. Tillsätt 510 g vetemjöl, olivolja och salt.
  5. Vänd runt tills allt precis blandats. Man behöver inte överarbeta degen. Täck bunken med plast och ställ på ett varmt och gosigt ställe. Jag ställer in den i ugnen och slår på lampan. Då blir det perfekt.
  6. Ta fram degen efter 30 minuter och ta tag i den högra kanten. Dra uppåt så den sträcks och vik in degen. Upprepa runt om hela. På med plasten igen och in i värmen.
  7. Upprepa samma procedur 30 minuter senare.
  8. Ställ därefter in degen i kylen tills det blir morgon.
  9. Morgon dag 2 (så fort man vaknar):
    Ta fram degen och låt stå framme i värmen. Den ska ha jäst till nästan dubbel storlek under natten. Om så inte skett låter man den stå framme tills den växt till önskad storlek.
  10. Sätt ugnen på 275 grader om det går, annars räcker det med 250 grader.
  11. När degen är färdigjäst stjälper man försiktigt upp den på ett mjölat underlag.
  12. Dela den i två bitar och vik ihop bitarna försiktigt så inte luftbubblor i degen trycks ut.
  13. Snitta och skicka in i ugnen.
  14. Kasta samtidigt in ett par isbitar i botten så man får någorlunda med fukt i ugnen.
  15. Dra efter 10 minuter ner värmen till 225 grader.
  16. Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg (jag menar ordentligt med färg) och innertemperaturen är cirka 96 grader.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marcus Jonsson - 21 februari 2014 18:54

På vägningen i måndags så blev det plus 1 kg efter en helg med massa gotta! ! Gör om gör rätt... ...

Av Marcus Jonsson - 14 februari 2014 17:23

Träningen flyter på och tröttheten hänger över mer och mer konstant. Det sliter på kroppen att köra alla träningspass för jobbet, när klockan ringer 04:15 nästan varje dag så blir man rätt seg efter några veckor. Men jag får iallafall lön för mödan ...

Av Marcus Jonsson - 4 februari 2014 06:08

Vid vägningen igår imorse så visade vågen 139, 4 kg vilket är -1, 7 kg sen förra veckan. Totalt -6 kg nu, detta firades med en ordentlig promenad. Först 6 km på morgonen och sen 16 km på kvällen! I söndags var det Dm i luftpistol och jag slutade ...

Av Marcus Jonsson - 27 januari 2014 07:43

Ännu en vecka har seglat iväg, har slarvat mer den här veckan men både mat och motion. Har hoppat över några promenader och ätit lite sötsaker och annat onödigt! Vågen stannade på 141, 5 vilket är + 1,1 kg från förra veckan men - 3, 9 sen måndag ...

Av Marcus Jonsson - 20 januari 2014 12:54

Har hållit i maten riktigt bra den gågna veckan, även träningen har gått riktigt bra och resultatet blev smått fantastiska 140,4 kg vilket är -2,5 kg sen förra måndagen! Motivationen är på topp och träningen har blivit vardag! Äntligen. Det går mot ...

Presentation


En surjämte som försöker få tiden att räcka till lite för många saker ibland! matlagning, baka, göra godis, hänga med frugan,leka med grabben och elitsatsa på pistolskytte! ja det är några saker iallafall

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<<
December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards